2 tygodnie czekania na części w ASO !?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nunes
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4

Zamieszczone przez QBA
    Eee paskudztwo
    A mnie się podoba. Podobny trochę do Saba Aero
  • vanguard
    Classic
    • 2006
    • 26

Cześć

Po kolei to było tak.
    Słyszalne stuki w tylnym lewym kole. Z czasem zdawało mi się, że stuki słychać też w przednim kole. Zgadywałem, że może to być łożysko ewentualnie amortyzator. Co prawda samochód jest z kwietnia 2006 i ma przebieg 20.000, ale na naszych drogach byłoby to możliwe.

ASO obejrzało w piątek samochód. Diagnoza wyłamany ząb w kole zębatym w układzie przeniesienia napędu. Pan serwisant opisał to tak "ze skrzyni biegów wychodzi układ przeniesienia napędu i dochodzi do tylnej półosi na której znajdują się koła zębate, i koło od piątego biegu ma wyłamany jeden ząb".

Oczywiście ASO części nie ma na magazynie i złożyli zamówienie. Na razie nie wiadmo czy część jest w ogóle w Polsce czy będzie trzeba sprowadzić ją z Czech.
    Tymczasem zostałem uszczęśliwiony na 2 tygodnie zastępczą Fabią w stanie technicznym takim, że nie wiem czy te 2 tyg przejedzie.

Jak wasze doświadczenia z tym kosmicznym terminem 2 tygodnie? Można to przyspieszyć?

P.S. Jak sobie pomyśle, że samochód postoi na serwisie 2 tyg i może posłyżyć jako potencjalny magazyn części zamiennych do innych samochodów ......

P.S.S.
    Taki na przykład CATERPILLAR to się chwali, że każda cześć jest dostępna w ciągu 48 godzin. Termin 2 tygodnie to chyba lekkie przegięcie. To już wole wsiąść w samochód pojechac do Czech i przywieźć cześci. Raptem zajmie mi to jeden dzień.

Komentarz

• S3 CHRIS
      Elegance
      • 2006
      • 979
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jeżeli nie ma częsci na magazynie w Poznaniu to tak może być...
      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• cieq
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 745
        • Octavia I (1U2)
        • AGU 1.8 20VT 150 KM
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

W nowym systemie znakomita większość części dostępna jest następnego dnia po złożeniu zamówienia. Dostawy części są każdego dnia. Faktycznie, na te części, których nie ma w centralnym magazynie i trzeba je sprowadzać z Czech, czas oczekiwania wynosi ok 2 tygodnie. Tak samo jest np w Seacie. Mam u siebie fotele z Leona TS, zamówiłem uchwyt służący do przesuwania fotela kierowcy do przodu/do tyłu, nie było go w centralnym magazynie i czekałem 2 tygodnie aż sprowadzą go z Hiszpanii :?
        www.pinkbike.com

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

nie wchodząc głębiej w rozważania nt napraw gwarancyjnych i temu pochodnych sprzedawca ma zazwyczaj termin 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji. ale to nie jest ważne. ja też czekałem na jakieś pierdułki, których nie było na mag w Poznaniu ok 2 tygodni. jeśli boisz się o auto, które stoi bezczynnie na w ASO, to przecież możesz zawsze zabrać je do domu, i podstawić natychmiast po ich informacji, że mają już części. hmm, tylko pewnie nie miałbyś wtedy fabki na zastępstwo.
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• vanguard
            Classic
            • 2006
            • 26

Zamieszczone przez huwe
            ... jeśli boisz się o auto, które stoi bezczynnie na w ASO, to przecież możesz zawsze zabrać je do domu, i podstawić natychmiast po ich informacji, że mają już części. hmm, tylko pewnie nie miałbyś wtedy fabki na zastępstwo.
            zastępcze auto to jedno, gorzej, że serwisant powiedział, że nie wypuści samochodu bo jazda z takim uszkodzeniem jest niebezpieczna i może spowodować dlasze uszkodzenia, oczywiście musiałem się dostosować, bo mogliby nie uznać wtedy gwarancji

z racji tego, że wizyta w ASO miała miejsce popołudniu w piątek nie można było sprawdzić czy część jest w Poznaniu czy nie, jutro lub pojutrze się okaże

w miedzyczasie dowiem się co to dokładnie za części, w razie czego poszukam u innych delerów, nawet gdybym musiał sam za nie zapłacić :?

[ Dodano: Wto 16 Sty, 07 13:54 ]
            Te elementy są do wymiany. Znajdują się raczej poza głównym korpusem skrzyni biegów więc chyba nie powinny uszkodzić innych elementów. Właśnie, chyba ...

02A 311 361 AD

02A 311 158 AE

Komentarz

Pracuję...